Elérhetőségek

Tarisznyások ZenekarRólunk


A zenekar története:

Zenekarunk 1990-ben alakult Tarisznya Duó néven egy vas megyei kisvárosban, Vasváron. Nevünk az újabb tagok jövetelével Vasvári Tarisznyásokra változott, majd mikor mindannyian Szombathelyiek lettünk, 1998-tól lettünk Tarisznyások együttes. A jelenlegi felállásban 2004 óta játszunk.

Ami összehozta a zenekar tagjait, és a mai napig fontos összetartó erő a közös zenei ízlés és a versek szeretete.

Megalakulásunkkor még csak egy cél fogalmazódott meg bennünk: versmegzenésítéseket előadni főleg gyerekeknek. Erre jó alkalom kínálkozott a vasi Hegyhát falvaiban. Később másfajta műsorokat is készítettünk. Ma már bármely alkalomra, minden korosztálynak tudunk programot kínálni.

Az együttes megalakulását követően elkezdtünk saját zenéket írni a versekhez. Az évek során kialakult a stílusunk, amit az "énekelt vers" kategóriájába lehet leginkább sorolni, de beskatulyázni nem szeretnénk, mert megtalálhatók nálunk a magyar népzene, a pol-beat, a jazz, a blues egyes elemei is. Koncertjeinken, fellépéseinken, előadásainkon, stúdió felvételeinken kizárólag saját, általunk komponált-hangszerelt zenét játszunk élőben.

A verseket a magyar költészet szinte kimeríthetetlen kincsestárából vesszük. Közel áll hozzánk Weöres Sándor, Petőfi Sándor, Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Osvát Erzsébet, Zelk Zoltán, Csoóri Sándor, Tarbay Ede, Szalai Borbála, Hajnal Anna, Donászy Magda, Dénes György költészete. Fontosnak tartjuk a Vas megyében született, itt élt vagy élő költők (Weöres Sándor, Gazdag Erzsi, Balogh József, Devecsery László) verseinek megzenésítését, megismertetését, folyamatos műsoron tartását.

Legtöbb műsorunkban az óvodás, kisiskolás korosztályú gyerekekhez szólunk, s aktív közreműködésükkel be is vonjuk őket az előadásokba. Ezt "játszatós", "foglalkoztatós" dalokkal, közös énekléssel, találós kérdésekkel próbáljuk elérni.

A fellépéseink főleg óvodákban, iskolákban, művelődési házakban, könyvtárakban zajlanak, de gyakran előfordulunk különböző falunapokon, céges rendezvényeken is. A műsoraink mindig az adott alkalomra (gyereknap, majális, juniális, farsang, mikulás, karácsony stb.) készülnek. A koncertjeink főleg Vas megye és a Dunántúl településein vannak.

Már megalakulásunk után felmerült bennünk az igény komolyabb témájú versek megzenésítésére is.

Ez a fajta hangvétel sem áll távol zenekarunktól, s a szerelem, haza, barátság témaköréből Petőfi Sándor, József Attila, Ratkó József, Nagy László, Ady Endre, (hogy csak az ismertebbeket említsük) költeményeiből több műsort készítettünk, s játsszuk a kamaszodóknak, felsőbb iskolásoknak, felnőtteknek, a nyugdíjasoknak.

Fontosabb eredményeink:

Zenekarunk első megmérettetése 1992-ben történt. Ebben az évben vettünk részt a Fiatal Dalosok Találkozóján Székesfehérváron. Ezen a rendezvényen tapasztalatokat gyűjtöttünk, barátságokat kötöttünk.

1994 tavaszán a Magyar Fúvószenei Szövetség illusztris képviselői zsűrizték produkciónkat, s "Kamarazene" kategóriában Aranydiplomát sikerült szereznünk.

1994 novemberében a pécsi Énekelt Versek Fesztiválján egy versmegzenésítésünkkel (Zelk Zoltán: Kóc, kóc) a gálába tudtuk beverekedni magunkat.

1995-ben a Kaláka Klub Házi Dalnokversenyén dobogós helyen végeztünk. Még ugyanebben az évben meghívást kaptunk a Vajdaságba, Zentára, ahol az itt megrendezett Fesztiválon szintén dobogós helyet értünk el.

1995 nyarán a diósgyőri Kaláka Folkfesztivál Különdíját nyertük el.

2006 januárjában a szombathelyi Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület a "Közösségi Kultúráért" elismerő oklevelet adományozta zenekarunknak.

2007 márciusában a celldömölki Soltis Lajos Színház által szervezett "Ezerlátó" Mesefesztivál versenyprogramjában "Csodalámpa" díjat kaptunk.

Zenekarunk életében mindig fontos állomás hangzó anyagaink megjelenése.

1997-ben az addig játszott gyerekversekből válogattunk össze egy csokorra valót, s "Rikoltások" címmel műsoros kazettát jelentettünk meg.

Év végén a kiadó felbuzdulva a kazetta sikerén, egy újabb anyag elkészítését ajánlotta fel zenekarunknak. Mi éltünk a lehetőséggel és "Karácsonyigéző" címmel megjelent második műsoros kazettánk. Ezen a felvételen a gyerekversek megzenésítése mellett készítettünk komolyabb hangvételű versmegzenésítéseket is.

2003-ban is stúdióba vonult zenekarunk.

A 90-es évek végétől több alkalommal meghívást kaptunk Balogh József szombathelyi költő-tanártól új köteteinek bemutatóira, verses-zenés műsoraira. Ilyenkor minden alkalommal megzenésítettünk a költőtől 1-2 verset.

2003-ra összegyűlt 15 versmegzenésítés, amelyet "Útravaló" címmel egy CD-n jelentettünk meg.

2006-ban újra énekelt verseket játszottunk fel CD-re, "Napsugár-hívogató" címmel jelent meg gyerekeknek szóló hanglemezünk.

2010-ben, zenekarunk 20 éves jubileumára elkészítettünk egy dupla CDt „Diridon” címmel. A CD 2011-ben jelent meg és a megzenésített gyerekversek mellett a CD-n komolyabb hangvételű költemények is elhangzanak megzenésítve.
Vissza az előző oldalra!
Tarisznyások Zenekar - Magyar